Waarom een aftermovie alleen niet meer voldoet

Als online videoproducent krijgen wij geregeld de vraag een event te registreren in de vorm van een flitsende aftermovie. Wat de desbetreffende marketeer zich vaak niet beseft, is dat ze met hun aftermovie achteraan mogen aansluiten in de rij der sociale media. Wie op wil boksen tegen de flinke concurrentie zal bovendien diep in de buidel moeten tasten en dan is het niet eens zeker of consumenten door het grote aanbod jouw pareltje nog wel zien.

En dat kan knap lullig zijn. Om een hoop frustratie te voorkomen, delen wij een selectie van onze ervaringen in drie simpele stappen. Gewoon, omdat het kan.

Stap 1: Denk in verhaal, niet in eindproduct

Het gebeurt wel eens dat bedrijf y, vlak na het zien van een concurrerende aftermovie, een aanvraag bij ons doet in de hoop bedrijf x te overtroeven. Uiteraard zijn wij niet vies van een beetje strijd, maar het verleden leert ons dat ‘slimme strijders’ uiteindelijk zullen winnen van ‘brute kracht’.En dat is precies de fout die bedrijf y dreigt te maken: investeren in een enkel wapen.

In plaats daarvan stellen wij de potentiële klant de vraag wat ze willen bereiken met hun content en gaan we gezamenlijk op zoek naar hun verhaal. Niet alleen omdat het nuttigen van een kopje koffie uiterst gezellig kan zijn, maar omdat het bedrijfsverhaal het fundament moet worden om een geheel wapenarsenaal op te bouwen. Om losse flodders te voorkomen.

Stap 2: Benut de productietijd optimaal

Begrijp ons niet verkeerd, een aftermovie kan prima onderdeel zijn van de videostrategie. Als middel, niet als doel op zich. Daar leent het verhaal zich voor. Het voordeel van een journalistiek oog is dat in (bijna) alles een verhaal te vinden is.

Zo kwam IAK Verzekeringen via Say Cheese bij ons voor de registratie van hun hardloopwedstrijd de ‘IAK City Run’. Zij durfde het als adverteerder aan, om hun aftermovie aan te vullen met verhalen in aanloop naar en interviews tijdens de wedstrijd. Het is voor de aanwezige filmploeg niet de moeite om extra content te draaien, wanneer ze toch al aan het werk zijn. Het is daarbij wel belangrijk om de filmploeg goed te informeren, omdat er efficiënter gedraaid moet worden. Er is minder tijd per productie, maar daardoor is het mogelijk om voor hetzelfde budget meer producties te draaien.

Stap 3: Distribueer de content slim

Het is voor de klant belangrijk om aanwezig te zijn, waar zijn doelgroep actief is. Voor IAK hadden we daarvoor de luxe om content te maken voor hun eigen platform rondom de IAK City Run 2016. De content had dan ook in aanloop naar het event de functie om traffic en awareness te genereren richting de wedstrijdpagina. Door van interviews ook korte snacks te maken, werden deze geschikt om op Instagram te plaatsen, waardoor ook de jongere doelgroep optimaal kan worden bereikt.

Door dicht bij het bedrijfsverhaal te blijven, hebben consumenten geen moment het idee dat ze naar een commercial zitten te kijken, maar naar de verslaglegging van het event.

Enkele dagen voor de IAK City Run spraken wij met Ton, de oudste deelnemer, over zijn voorbereidingen en zochten wij hem direct na de finish opnieuw op om te vragen hoe het hem was vergaan. Dat maakt het persoonlijke verhaal rond, binnen het grotere bedrijfsverhaal. Het kwam zelfs zo ver dat Ton op de foto werd gevraagd, omdat hij herkend werd van de video. Hyperjournalistiek ten top. Zelf had hij geen idee wat een selfie was, maar de aandacht kon hij zeker waarderen.

Uiteindelijk heeft deze strategie geleid tot 13 reportages voor de klant. Als feedback kregen we terug dat de beleving rond de IAK City Run daarmee ook digitaal een plek heeft gekregen. De optelsom van het aantal views was flink hoger, dan enkel de aftermovie zou hebben bereikt. Mission accomplished.

Meer video’s bekijken? Check live.iak.nl voor de complete verslaglegging.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.